Επιδερμικοί όγκοι

Επιδερμικοι ογκοι

Ακτινικές Υπερκερατώσεις

Πρόκειται για ενδοεπιθηλιακά νεοπλάσματα του δέρματος που αποτελούν τις πιο συχνές προκαρκινικές βλάβες στον άνθρωπο. Δυνητικά οι ΑΚ μπορεί να εξελιχθούν σε ακανθοκυτταρικά καρκινώματα

Εμφανίζονται σε φωτοεκτεθιμένες περιοχές του σώματος σε άτομα άνω των 50 ετών, συχνότερα δε σε άντρες και ανοιχτόχρωμα φωτοευαίσθητα δέρματα (φωτότυποι Ι και ΙΙ). Προκαλούνται από χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, στην UVB (280-320mm) όπως και UV που προέρχεται από τεχνικές πηγές.

Η διάγνωση στηρίζεται στην κλινική εικόνα. Η βασική βλάβη είναι μια ερυθηματώδης κηλίδα ή βλατίδα με προσκολλημένα λέπια το μέγεθος της οποίας κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά μέχρι μεγάλες συρρέουσες πλάκες διαμέτρου αρκετών χιλιοστών.

Θεραπεία
  1. CO2 laser ή Erbium Laser
  2. Διαθερμοπηξία
  3. Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο
  4. Τοπικά ρετινοειδή
  5. Χημικά peeling (jessner & TCA 35%)
  6. Κρέμα ιμικιμόδης 5%
  7. Κρέμα 5- φθοριοουρικίλης 5%
  8. Φωτοδυναμική θεραπεία (εφαρμογή φωτοευαισθητοποιού κρέμας 5-αμινολεβουλινικού ή μεθυλ-αμινολεβουλινικού οξέος και στην συνέχεια ακτινοβόληση με το κατάλληλο μήκος κύματος
  9. Συστηματική θεραπεία με ρετινοειδή (ισοτρετονοΐνη)
Επιδερμικοι ογκοι

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (Basal cell carcinoma)

Αποτελεί κακοήθη όγκο του δέρματος με βραδεία εξέλιξη, τοπική διήθηση του δέρματος που σπάνια δίνει μεταστάσεις. Είναι δε ο συχνότερος καρκίνος δέρματος των λευκών και ιδιαίτερα των ατόμων ανοιχτού χρώματος. Η έντονη έκθεση στον ήλιο ιδιαίτερα στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την ανάπτυξή του.

Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από μια μονήρης ρόδινη βλατίδα αρχικά, που μεγεθύνεται προοδευτικά. Μπορεί όμως να αρχίζει και με διάβρωση χωρίς τάση να επουλωθεί, είτε σα μαργαριτοειδής διόγκωση με ομαλή επιφάνεια. Υπάρχουν 7 κλινικοί τύποι με μεγάλη ποικιλομορφία. Το BCC είναι εξαιρετικά σπάνιο σε βλεννογόνους. Εντοπίζεται συχνότερα στο κεφάλι (βλέφαρο, ζυγωματικά, μάγουλα, μέτωπο, άνω χείλος, μύτη και στο λαιμό)

Θεραπεία

  • Χειρουργική αφαίρεση
  • Τεχνική MOHS
  • Ακτινοθεραπεία
  • Κρυοθεραπεία
  • Δερμοαπόξεση – διαθερμοπηξία με laser
  • Κρυοχειρουργική (κρυοθεραπεία)
  • Εναλλακτικά θεραπευτικά σχήματα (τοπικοί χημιοθεραπευτικοί παράγοντες, ιμικοϊμόδη)
Επιδερμικοι ογκοι

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (Squamous cell carcinoma)

Δημιουργείται από την κακοήθη ανάπτυξη των κερατινοκυττάρων της επιδερμίδας. Αναπτύσσεται τόσο στο δέρμα όσο και στους βλεννογόνους, που αποτελεί το συνηθέστερο καρκίνο.

Στο δέρμα συνήθως αναπτύσσεται επάνω σε βλάβη προϋπάρχουσας δερματοπάθειας μετά το 45ο έτος της ηλικίας. Συνηθέστερα αναπτύσσεται σε δέρμα που εμφανίζει αλλοιώσεις από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο – όπως ακτινικές υπερκερατώσεις – ή επάνω σε ουλές από εγκαύματα, ακτινοδερματίτιδα κ.α.

Κλινικά εμφανίζεται με τη μορφή ογκιδίου που παρουσιάζει εξέλκωση. Είναι σκληρό, ανώδυνο και αιμορραγεί συχνά. Εντοπίζεται συνήθως στο κεφάλι και κυρίως στο πρόσωπο αλλά και στα άκρα και στον κορμό. Από του βλεννογόνους ο πιο συχνά προσβαλλόμενος είναι το κάτω χείλος.

Η διάγνωση στηρίζεται στην κλινική εικόνα, βιοψία ή χειρουργική αφαίρεση και ιστολογική εξέταση

Θεραπεία
  • Χειρουργική αφαίρεση και ιστολογική εξέταση
  • Ιστολογικά ελεγχόμενη χειρουργική αφαίρεση των ορίων του δερματικού καρκίνου- τεχνική MOHS και οι τροποποιήσεις της
  • Ακτινοθεραπεία
  • Κρυοθεραπεία
  • Δερμοαπόξεση και διαθερμοπηξία – Lasers
  • Κρυοχειρουργική
  • Εναλλακτικά θεραπευτικά σχήματα
    1. Τοπικοί χημειοθεραπευτικοί παράγοντες
    2. Φωτοδυναμική θεραπεία
    3. Ρετινοειδή
    4. Ιμικοϊμόδη
    5. Συστηματική χημειοθεραπεία επί μεταστάσεων

Έχετε περισσότερες ερωτήσεις;

Τηλεφωνήστε μας

Στείλτε μας μήνυμα

X