Λοιμώξεις δέρματος

Παιδοδερματολογια

Λοιμώξεις δέρματος

Ειδικά Θέματα
Λοιμωξεις δερματος

Μολυσματικό κηρίον

Είναι μία μεταδοτική μικροβιακή λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από μικρόβια όπως ο χρυσίζων σταφυλόκκοκος και προσβάλλει κυρίως παιδιά και βρέφη. Οι βλάβες εμφανίζονται ως μια μελιτόχρωα κρούστα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος αλλά συχνότερα σε εκτεθειμένα μέρη όπως πρόσωπο, χέρια, λαιμό και πόδια.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης του μολυσματικού κηρίου είναι η άμεση επαφή με πάσχοντα, με μολυσμένα ρούχα, η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα, η ατοπική δερματίτιδα. Η έγκαιρη διάγνωσή του και η αντιμετώπισή του είναι σημαντική για τη θεραπεία του πάσχοντος αλλά και για τη δημόσια υγεία.

Λοιμωξεις δερματος

Μυρμηκίες

 

Οι μυρμηκίες είναι καλοήθεις υπερπλασίες του δέρματος που οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV. Διαφορετικοί τύποι αυτής της μεγάλης οικογένειας των ιών (>100 τύποι) προκαλούν και διαφορετικές κλινικές εκδηλώσεις.

  • Η κοινή μυρμηκία οφείλεται στους τύπους 2,4,7,27,29 και εντοπίζεται κυρίως στα άκρα
  • Η ομαλή μυρμηκία οφείλεται στους τύπους 3,10,28,41 και εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο
  • Η μυρμηκία των πελμάτων προκαλείται από τους τύπους 1,2,4 και συνήθως είναι επώδυνη κατά τη βάδιση

Στα ασυμπτωματικά παιδιά οι μυρμηκίες συχνά αποδράμουν αυτόματα χωρίς θεραπεία ως αποτέλεσμα αυθυποβολής. Συχνά όμως η εξάπλωσή της σε κοινούς χώρους (κολυμβητήρια, σχολεία) επιβάλει την αντιμετώπισή της με

  1. Κρυοθεραπεία (υγρό άζωτο)
  2. Laser CO2
  3. Τοπική αγωγή με παρασκευάσματα σαλυκιλικού ή φορμικού οξέως
  4. Nd;Yag laser 1064 μακρού παλμού σε πελματιαίες μυρμηκίες
Λοιμωξεις δερματος

Φθειρίαση τριχωτού

Η φθειρίαση είναι μια παρασίτωση γνωστή από την αρχαιότητα. Αφορά νήπια και παιδιά σχολικής ηλικίας σε ποσοστό 10%-50% αλλά και ενήλικες. Μεταδίδεται με άμεση επαφή με πάσχον άτομο αλλά και με προϊόντα περιποίησης μαλλιών (βούρτσες, χτένες, κοκκαλάκια) καθώς και με μαξιλάρια, κοινές κρεμάστρες, σκουφάκια και κασκόλ.

Υπεύθυνη για την παρασίτωση είναι η θηλυκή ψείρα η οποία 1-2 μέρες μετά τη γονιμοποίησή της, γεννά αυγά, τις γνωστές κόνιδες που προσκολλώνται στερεά στις τρίχες. Η απόσταση των αυγών από το δέρμα του τριχωτού είναι έως 1mm  δεδομένου ότι η θερμοκρασία του σώματος συμβάλλει στην επώασή τους.

Οι κόνιδες γίνονται νύμφες σε 6-10 ημέρες και αυτές με τη σειρά τους ώριμες ψείρες σε 10 ημέρες ακόμα. Η γνώση του χρόνου επώασης είναι σημαντική για τον κύκλο των θεραπειών που θα ακολουθηθεί.

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας πρέπει να γίνει από το δερματολόγο για να αξιολογήσει τα παρόντα θεραπευτικά σχήματα με λιγότερη ανθεκτικότητα και να προτείνει την κατάλληλη αγωγή ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Λοιμωξεις δερματος

Μολυσματική τέρμινθος

Προκαλείται από έναν ιό που ονομάζεται poxvirus. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με την άμεση επαφή με το δέρμα ενός μολυσμένου ατόμου αλλά και με μολυσμένα ρούχα, πετσέτες ή χνουδωτά παιχνίδια. Συχνά παρατηρείται αυτοενοφθαλμισμός, δηλαδή διασπορά της μόλυνσης στο ίδιο άτομο σε άλλα σημεία του σώματος. Ο χρόνος που μεσολαβεί από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι να εμφανιστεί το εξάνθημα κυμαίνεται από 14 ημέρες έως και 6 μήνες. ο κύκλος ζωής του ιού είναι από 2 μήνες έως 2 χρόνια. Παιδιά που έχουν έκζεμα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα λόγω της μεγάλης έκτασης που καταλαμβάνουν στο σώμα τους τα χαρακτηριστικά σπυράκια του ιού.

Έχετε περισσότερες ερωτήσεις;

Τηλεφωνήστε μας

Στείλτε μας μήνυμα

X