Οι συχνότερες παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής που παρατηρούνται στα παιδιά είναι:
- Τριχοτυλλομανία
- Γυροειδής Αλωπεκία
- Μυκητιάσεις Τριχωτού
Τριχοτυλλομανία: Ονομάζεται το τράβηγμα – κόψιμο μαλλιών (συνειδητά ή ασυνείδητα) με αποτέλεσμα την εμφάνιση πλακών – μικρών ή μεγάλων – με κύριο χαρακτηριστικό την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων διαφορετικού μήκους ανάμεσα στις τρίχες. Ανήκει στις προκλητές δερματοπάθειες. Η αντιμετώπιση βασίζεται στην ψυχολογική υποστήριξη σε συνδυασμό με τοπικά δερματολογικά σκευάσματα
Γυροειδής Αλωπεκία: Αφορά το 1-5% των παιδιατρικών ασθενών. Η αιτιολογία της είναι άγνωστη, συνδέεται όμως με αυτοάνοσα νοσήματα, ψυχικό στρες, γενετική προδιάθεση και λοιμογόνους παράγοντες. Η κλινική εικόνα είναι χαρακτηριστική με ασυμπτωματικές γυαλιστερές αποψιλωτικές μη ουλωτικές πλάκες διαφορετικού μεγέθους, τρίχες δίκην θαυμαστικού. Η πρόγνωση και πορεία της νόσου είναι απρόβλεπτη.
Θεραπεία: Τοπικά κορτικοστεροειδή – ενδοβλαβικές εγχύσεις κορτιζόνης ή/και από του στόματος, τοπική ανοσοθεραπεία (Pimecrolimus – Tacrolimus), Μινοξιδίλη.
Μυκητιάσεις Τριχωτού Κεφαλής: Η δερματοφυτία του τριχωτού της κεφαλής είναι μια επιφανειακή μυκητίαση που προσβάλει συχνά τα παιδιά 3-7 ετών κυρίως. Στην Ελλάδα σήμερα το σύνηθες αίτιο είναι το Microsporum Canis.
Η κλινική εικόνα αφορά στην εμφάνιση γκρι αλωπεκίας μαύρων στιγμάτων δίκην σκώρου. Η δερματοφυτία του τριχωτού αντιμετωπίζεται με από του στόματος αντιμυκητιασικά λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας στα παιδιά.