Σύφιλη

Αφροδισιολογια

Σύφιλη

Κλινική Δερματολογία

Είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από την κινητή, ελικοειδή ωχρά σπειροχαίτη (treponema pallidum ssp). Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας εκτιμά πως τουλάχιστον 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από σύφιλη.

Στους ενήλικες μεταδίδεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω της σεξουαλικής επαφής με μολυσμένες βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις, ενώ πιο σπάνια μέσω μετάγγισης νωπού αίματος που δεν έχει ελεγθεί κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και από πάσχουσα μητέρα στο νεογέννητο (συγγενής σύφιλη). Έχει υψηλή μεταδοτικότητα, το 1/3 των ατόμων μολύνονται με μια και μοναδική μη προστατευόμενη ερωτική επαφή από σύντροφο που πάσχει.

Η σύφιλη χωρίζεται σε τέσσερα κλινικά στάδια:

  • Η πρωτογόνος σύφιλη ξεκινά με την εμφάνιση του συφιλιδικού έλκους στην περιοχή όπου εισχώρησε η σπειροχαίτη έπειτα από χρόνο επώασης 10-90 ημέρες.
  • Η δευτερογόνος σύφιλη που συνήθως συνοδεύεται από ένα εξάνθημα που εμφανίζεται 2-10 εβδομάδες μετά την εμφάνιση του έλκους. Το στάδιο αυτό είναι κρίσιμο, διότι, μη έγκαιρη διάγνωση του εξανθήματος και θεραπεία του οδηγεί σε χρόνια συστηματική λοίμωξη
  • Λανθάνουσα σύφιλη ταξινομείται στην:
    • Πρώιμη <1 χρόνο διάρκεια από τη μόλυνση
    • Όψιμη >1 χρόνο διάρκεια από τη μόλυνση.

Σχεδόν το 60% αυτών των ασθενών δεν μπορούν να προσδιορίσουν την παρουσία εξανθήματος και γύρω στο 25% κάποιου έλκους. Το 1/3 των ασθενών από τη λανθάνουσα μορφή της σύφιλης οι οποίοι δεν έχουν λάβει θεραπεία προχωρούν στην τριτογόνο σύφιλη.

  • Η τριτογόνος σύφιλη επιπλέκεται από καρδιαγγειακές διαταραχές, νευρολογικές διαταρχές (νευροσύφιλη ή κομμιώματα)

Η διάγνωση γίνεται κλινικά από το δερματολόγο και επιβεβαιώνεται με μικροσκοπική αναζήτηση της σπειροχαίτης από συφιλιδικό έλκος ή από αναζήτηση αντισωμάτων εναντίον του Tr.Pallidum στο αίμα.

Η κύρια θεραπευτική πρόταση για τη θεραπεία της σύφιλης βασίζεται στη χορήγηση της πενικιλίνης είτε ενδομυϊκά, είτε ενδοφλέβια, αφού πρώτα γίνει τεστ αλλεργίας. Οι ασθενείς με σύφιλη θα πρέπει να ελέγχονται και για άλλα αφροδίσια νοσήματα όπως ηπατίτιδες B & C και HIV. Θα πρέπει επίσης να γίνει έλεγχος και στους σεξουαλικούς συντρόφους.

Έχετε περισσότερες ερωτήσεις;

Τηλεφωνήστε μας

Στείλτε μας μήνυμα

X