Υπεριδρωσία

Υπεριδρωσία
Σωμα

Αντιμετώπιση υπεριδρωσίας με βοτουλινική τοξίνη

Αισθητική Δερματολογία

Πολύ συχνά βλέπουμε συναδέλφους, φίλους και γνωστούς μας να είναι μόνιμα ιδρωμένοι, ακόμη και το χειμώνα. Συνηθέστερα στις παλάμες και μασχάλες, επειδή αυτά τα δύο σημεία είναι εκτεθειμένα στο βλέμμα μας, φυσικά σημεία τα οποία δεν φαίνονται άμεσα όπως τα πέλματα ενδέχεται να ιδρώνουν και αυτά.

Φυσιολογικό και απόλυτα αναγκαίο φαινόμενο ο ιδρώτας, διότι αποτελεί το βασικό μηχανισμό του οργανισμού μας για να ρυθμίσουμε την θερμοκρασία του σώματός μας. Όταν όμως η διαδικασία της εφίδρωσης περνάει το όριο του φυσιολογικού αποτελεί παθολογικό πρόβλημα και ονομάζεται υπεριδρωσία. Η υπεριδρωσία είναι μία διαταραχή η οποία έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική εφίδρωση και πλήττει περισσότερους από 100.000 Έλληνες.

Η υπεριδρωσία ως ασθένεια κατατάσσεται σε «εστιακής» μορφής όταν  εμφανίζεται σε συγκεκριμένα σημεία όπως είναι το μέτωπο, οι μασχάλες ή τα πέλματα των ποδιών, αλλά και «γενικής» μορφής όταν αφορά ολόκληρο σχεδόν το σώμα. Φυσικά σε αυτήν την περίπτωση ενδέχεται  να οφείλεται ακόμα και σε άλλες ιατρικές καταστάσεις όπως είναι δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, η εμμηνόπαυση ή οι νευρολογικές ασθένειες.

Οφείλεται σε δυσλειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος το οποίο είναι υπεύθυνο για την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος με αποτέλεσμα τα σύμπτωμά της, που είναι η υπερβολική εφίδρωση, να εμφανίζεται όλες τις εποχές του χρόνου. Το καλοκαίρι όμως, που οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές σε χώρες όπως η Ελλάδα, το πρόβλημα είναι εντονότερο. Πολύ συχνά μάλιστα οι περισσότεροι υπεριδρωσικοί ασθενείς ούτε καν γνωρίζουν ότι πάσχουν από κάποια πάθηση, αλλά απλά νομίζουν ότι ιδρώνουν περισσότερο από τους άλλους συνανθρώπους τους.

Σύμφωνα με επίσημη έρευνα, που ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Δερματολογικής Εταιρείας, οι ίδιοι οι υπεριδρωσικοί δηλώνουν ότι:

  • Η υπεριδρωσία τους απέτρεψε να ακολουθήσουν το επάγγελμα που θα ήθελαν σε ποσοστό 42%.
  • Αλλάζουν ρούχα δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα σε ποσοστό 70%.
  • Έχουν λιγότερη αυτοπεποίθηση εξαιτίας του προβλήματος σε ποσοστό 77%.
  • Έχουν εξαιρετική δυσκολία στο να δημιουργήσουν σχέση σε ποσοστό 59%.
  • Αισθάνονταν άβολα στην πρώτη γνωριμία με κάποιον σε ποσοστό 71% τόσο πολύ που να διστάζουν να δώσουν το χέρι για χειραψία.

Σύμφωνα επίσης με τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης για την υπεριδρωσία διάρκειας 52 εβδομάδων σε 320 πάσχοντες, που διοργάνωσε Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, η θεραπεία με Βοτουλινική τοξίνη δρα σε σύντομο χρονικό διάστημα και διαρκεί κατά μέσο όρο επτά μήνες.

Οι πάσχοντες, στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο ανταποκρίθηκαν σε ποσοστό 95% την πρώτη εβδομάδα. Η βασικότερη ανεπιθύμητη ενέργεια που παρατηρήθηκε ήταν η αύξηση της μη μασχαλιαίας εφίδρωσης στο 4,5% των πασχόντων. Η μελέτη εκτίμησε επίσης, τις επιδράσεις της πρωτοπαθούς μασχαλιαίας υπεριδρωσίας στην καθημερινή ζωή των ασθενών, πριν τη λήψη της θεραπείας και τέσσερις εβδομάδες μετά. Διαπιστώθηκε ότι πολλοί από τους πάσχοντες αντιμετωπίζουν ψυχολογικά και επαγγελματικά προβλήματα και ότι η θεραπεία με Βοτουλινική τοξίνη βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα ζωής τους τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Υπάρχει γενική παρερμηνεία ότι η υπεριδρωσία είναι αναγκαίο κακό και αποκλειστικά θέμα υγιεινής. Η κατάσταση όμως θα πρέπει να εξεταστεί πιο σοβαρά καθώς εκτός από μεγάλη προσωπική αμηχανία μπορεί να οδηγήσει τους πάσχοντες σε απομόνωση και κατάθλιψη. Φανταστείτε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος υπεριδρωσικός που εργάζεται σε τομέα δημοσίων σχέσεων, ένας παρουσιαστής της τηλεόρασης που η υπεριδρωσία γίνεται εμφανής στα ρούχα του, ή ένας έφηβος που προσπαθεί να κάνει την πρώτη του σχέση.

Συμπερασματικά η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη αποτελεί την ιδανική λύση για το πρόβλημα της υπεριδρωσίας σε μασχάλες, παλάμες και πέλματα.

 

Συνδιασμοί θεραπειών

Έχετε περισσότερες ερωτήσεις;

Τηλεφωνήστε μας

Στείλτε μας μήνυμα

X