Ψώρα

Αφροδισιολογια

Ψώρα

Κλινική Δερματολογία

Είναι μια παρασίτωση του δέρματος που προκαλείται από το άκαρι της ψώρας (sarcoptes scabiei var hominis). Τα μικροσκοπικά ακάρεα διανοίγουν σήραγγες στην επιδερμίδα, όπου ζουν και εναποθέτουν τα αυγά τους. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο έντονος κνησμός που βασανίζει τον ασθενή ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες.

Οι δερματικές βλάβες είναι συνήθως ερυθηματώδεις βλατίδες που εντοπίζονται στα μεσοδακτύλια διαστήματα των χεριών, στο στήθος, στην οσφυϊκή χώρα αλλά και παντού στο δέρμα. Οζίδια ή κοκκιώματα είναι χαρακτηριστικά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση του κνησμού μεσολαβούν 2-6 εβδομάδες σε πρώτη μόλυνσης ενώ σε επαναμόλυνση σε 1-4 ημέρες.

Η μεταδοτικότητα είναι υψηλή από άνθρωπο σε άνθρωπο και είναι δυνατή από τη στιγμή της μόλυνσης έως την καταστροφή των παρασίτων αλλά και των αυγών τους, συνήθως 24 ώρες μετά την εφαρμογή της θεραπείας. Εάν ο κνησμός επιμένει και μετά το θεραπευτικό σχήμα σε διάστημα 2-4 εβδομάδες που προτείνεται, τότε το ενδεχόμενο πλημμελούς θεραπείας ή επαναμόλυνσης είναι δυνατό.

Η ψώρα είναι πάθηση που χρειάζεται άμεση θεραπεία λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της, όχι μόνο των πασχόντων αλλά και του στενού οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος με ειδική προφυλακτική αγωγή.

Ο ασθενής με ψώρα πρέπει να απέχει από την εργασία του, το σχολείο, τον χώρο άθλησης του, τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι και την πρώτη μέρα εφαρμογής του παρασιτοκτόνου. Επίσης ρούχα, έπιπλα υφασμάτινα ή άλλα αντικείμενα θα πρέπει να υποβληθούν σε αποπαρασίτωση.

Έχετε περισσότερες ερωτήσεις;

Τηλεφωνήστε μας

Στείλτε μας μήνυμα

X